Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/hirek/9060-bucsut-int-a-fiat-olaszorszagnak-.html

Búcsút int a Fiat Olaszországnak?

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. április 30.
keresés



Búcsút int a Fiat Olaszországnak?
2013. április 25. 08:22 - B. K.

A Fiat New Yorkban tervezi tőzsdére vinni részvényeit, mihelyt megtörtént a fúzió a Chrysler autógyárral.

fiatchrysler 01

Persze még a Fiat döntése sem tekinthető véglegesnek a New York-i tőzsdei bevezetéséről, és állítólag más lehetőségeket is mérlegelnek. A részvények átvezetése azonban politikailag is érzékeny lépés volna, és szimbolikus jelentőséggel bírna a recesszió hatásaival küszködő, súlyosan eladósodott Olaszországban.  

„Olaszországnak és Torinónak meg kell értenie, hogy a Fiat, ahogy eddig ismertük, már a múlté. Az autógyárnak mostanra már az Egyesült Államok lett a legnagyobb piaca, és nagyon meg lennék lepve, ha Marchionne nem a New York-i tőzsdét választaná” - kommentálta a Fiat terveiről szóló értesüléseket a milánói Bocconi egyetem professzora, a Fiat történetével foglalkozó Giuseppe Berta.

A Fiat pénzügyi terveiben járatos, nevük elhallgatását kérő források szerint Sergio Marchionne, a Fiat S.p.A. és a Fiat Group Automobiles S.p. vezérigazgatója, a Chrysler Group LLC. elnök-vezérigazgatója annak lehetőségét mérlegeli, hogy átvezesse az olasz autógyár részvényeit az Egyesült Államokba, ahol a konszern forgalmának és nyereségének oroszlánrésze keletkezik.  A Fiat szóvivője elzárkózott az értesülés kommentálásától.  

fiatchrysler 02

Sergio Marchionne azzal a céllal akarja egyesíteni a Fiat és a Chrysler autógyártó vállalatot, hogy együttesen fel tudják venni nagyságrendben a versenyt a General Motors- és a Volkswagen-konszernnel.

A Fiat 58,5 százalékos Chrysler részesedéssel rendelkezik, és megvásárolná a tulajdonában még nem lévő 41,5 százalékos részvénypakettet is az autóipari dolgozók nyugdíjalapjától. A Fiatnak vételi opciója van a pakett egy hányadára, ennek áráról azonban egy delaware-i bíróság előtt folyik a vita. Marchionne június végére várja a bírósági döntést.

A Fiat-konszern üzleti eredményének 75 százalékát a Chrysler termeli ki, miközben európai üzlete évek óta veszteséges. Tavaly például az európai veszteség 700 millió euróra rúgott.


Búcsút int a Fiat Olaszországnak?
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -