Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/hirek/9556-a-technospace-egyre-koezelebb-az-uj-citroen-c4-picasso.html

A Technospace – Egyre közelebb az új Citroen C4 Picasso

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. június 20.
keresés



A Technospace – Egyre közelebb az új Citroen C4 Picasso
2013. június 17. 13:11 - AutoStat hírszerkesztő

citroen c4 01A „Technospace” jelzővel illetett új Citroen C4 Picasso Magyarországon 2013 szeptemberében kerül forgalomba, amellyel a márka új korszakot szeretne kezdeni a kompakt egyterűinek a történetében, és elmondásuk szerint a szlogenjükben is hangoztatott, Creative Technologie alapvetően meghatározza az új modell „személyiségét”.

Az új C4 Picasso a PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2) elnevezésű új padlólemezére épült, amely több szempontból is generációváltást jelez:
• Arányai optimálisak: egyfelől kompakt (4,43 méter hosszú, 1,83 méter széles és 1,61 méter magas), ugyanakkor a Citroeneknél megszokott tágas és kényelmes utasteret, és jókora, 537 literes csomagteret kínál.
• Az elődjénél 140 kg-mal könnyebb modellnek javultak az aerodinamikai mutatói, és új, jobb hatásfokkal dolgozó motorok szerepelnek majd a kínálatában, köztük egy mindössze 98 g/km CO2-kibocsátású változattal. Az új C4 Picasso egyben a márka első olyan modellje, mely az Euro 6-os normáknak megfelelő, SCR-modullal (selective catalytic reduction) felszerelt BlueHDi* motorral rendelkezik.

Új korszak kezdetét jelző dizájn

citroen c4 02Az új Citroen C4 Picasso először is meglepő dizájnjával hívja fel magára a figyelmet. Az új platform révén a tervezői új stíluseszközökkel kísérleteztek: így rövidebbek a túlnyúlások, alacsonyabbra került motorblokk és padló, nőtt a tengelyek szélessége. Ezek hatásaként is a megjelenése dinamikusabb és masszívabb, mint az elődjéé.
Az oldalnézeti képét egy határozott vonalú, fordított C alakú oldalsó króm díszítőelem határozza meg, amely az ifjú tervező, Fréderic Soubirou ötlete volt, és amely szinte kijelöli az utasok helyét. Az újszerű orr-rész meghatározó elemei a karakteres motorháztető, a márkajel és a látványos fénysor biztosította futurisztikus „tekintet”. A hűtőrács meghosszabbításában kaptak helyet a keskeny ledes nappali lámpák, közvetlenül alattuk pedig a fényszórók, melyek a ködfényszórókkal kiegészülve különleges összhatást biztosítanak.
A 3D hatású hátsó lámpákat a Tubik, Survolt és Revolt tanulmányautók ihlették. A hátsó résznek dinamikus megjelenést kölcsönöz a meglehetősen nagy csomagtérajtó.

Loft stílusú utastér

citroen c4 03Az utastér kialakításánál a tervezők a „loft” stílust tűzték a zászlajukra, és nem feledve sokak fényszeretetét, a hatást fokozandó, szériában kínálják majd a panoráma-szélvédőt és a nagyméretű üvegtetőt, amelyeken keresztül valósággal árad a fény az autó belsejébe. Elődjéhez hasonlóan az új C4 Picassóban is rekord méretű üvegfelületeket találunk (5,30 m2).
A kényelem érdekében a Lounge csomagban olyan dolgokat is kínál majd, mint a masszázs funkcióval is rendelkező első ülések, a lábtartóval ellátott Relax utasülés és a tarkót megtámasztó Relax fejtámlák.
Az aszimmetrikus műszerfalon különböző színek és anyagok találkoznak. A vezető oldalán a high-tech hatású fekete az uralkodó szín, az utasoldali részen viszont egy flitteresen csillogó hatású világosabb – a választott színvilágtól függően palakék vagy pezsgőszínű – árnyalat dominál. Az egészet selyemfényű krómelemek és csillogó fekete betétek díszítik. Különös gondot fordítottak az ajtókárpitokra, melyeket különleges lézergravírozott minta díszít.

100%-ban digitális érintőképernyős vezérlőrendszer

citroen c4 05Az új C4 Picassonál azt ígérik, hogy 100%-ban digitális, egyszerű használatú és esztétikus vezérlőrendszerrel lesz felszerelve. A műszerfal a középen elhelyezett 7 collos érintőképernyő és a 12 collos panoráma-képernyő köré épül fel. A 7 érintőgombbal kiegészülő – szériában kínált – 7 collos érintőképernyőről vezérelhető valamennyi gépjárműfunkció: kétzónás légkondicionáló, navigációs rendszer, audiorendszer, telefon, vezetést segítő rendszerek, online szolgáltatások stb.
A nagy felbontású 12 collos panoráma-képernyő az alapvető vezetési információk kijelzésére szolgál. A testre szabható képernyő beállításain a vezető bármikor kedvére változtathat. Tetszés szerint megjelenítheti rajta a navigációs rendszer információit vagy a vezetéstámogató funkciókat, és egy pendrive-ról személyes fényképeit is feltöltheti háttérképnek.
Az autóval való együttélést és a vezetést olyan hasznos dolgok is segítik majd, mint a kulcs nélküli nyitó- és indítórendszer, a motoros csomagtérfedél vagy a tolatókamera, de elérhető lesz itt is a 360°-os nézet funkciós kamerarendszer, amellyel - négy kamerának köszönhetően – körbe mozizható az autó, de ha ez sem lenne elég, még automatikus parkolás segítő is kérhető lesz.

Kompakt külső tágas belsővel

Elődjéhez képest az új C4 Picasso kívül kompaktabb, belül viszont tágasabb modell lett:
• a kompaktság jegyében 40 mm-rel rövidebb,
• 55 mm-rel hosszabb tengelytávval (2.785 mm) rendelkezik,
• 40 literrel nagyobb a csomagtartója, mely a VDA szabvány szerint 537 literes (a második üléssor előretolása esetén 630 literes) űrtartalmával kategória elsőnek számíthat majd.

A variálhatóságot illetően:
• Az első üléssorban az utasülés „asztalka” helyzetbe állításával 2,5 méterrel növelhető a raktér, illetve jobb kilátás biztosítható a hátsó utasok számára.
• A második üléssorban három különálló, egyforma széles ülés található, melyek mindegyike lehajtható, kényelmes pozícióba dönthető, és a rugalmasabb használat érdekében hosszirányban is állítható.

Az utasterében számos ötletes és praktikus tárolóhely található. Ilyen például a saját világítással rendelkező tárolórekesz a műszerfal középső részén, mely egy Jack, egy USB- és egy 120 voltos csatlakozót is magában foglal. A gépkocsira csatlakoztatott okostelefon vagy táblagép így rejtve maradhat a kíváncsi tekintetek elől. Személyes holmik tárolására ideális hely a vezető és az első utas közötti konzol, mely elektromosan vezérelt sebességváltóval szerelt változatokon ki is vehető. További praktikus tárolóhelyek találhatók az első ülések alatt, az ajtókban és a második üléssorban a padlóba süllyesztve, de említést érdemelnek a rakodóhálók és az első ülések hátoldalára szerelt, ledes világítással rendelkező lehajtható asztalkák is.

citroen c4 04

Kevesebb károsanyag-kibocsátás és kisebb üzemanyag-fogyasztás

A kisebb CO2-kibocsátásra vonatkozó célkitűzés elérése érdekében az új Citroen C4 Picassót 140 kg-mal könnyebbre tervezték, mint az elődjét: 70 kg-ot nyertek az új EMP2 platform alkalmazásával, amelynél egyes alkatrészek alumíniumból, illetve THLE (nagyon magas rugalmassági határú) lemezből készültek, a hátsó padlólemez pedig kompozit anyagú, és további 70 kg-ot lehetett megtakarítani a külső méretek optimalizálása és új anyagok használata révén (pl. alumínium motorháztető, kompozit anyagú csomagtérfedél). A karcsúsítás eredményeként az új C4 Picasso a C3 Picassóval került egy súlyba.

Az új C4 Picasso lesz az első olyan kompakt egyterű, mely 100 g/km-nél alacsonyabb CO2-kibocsátású belső égésű motorokat kínál. Az új generációs, hatfokozatú elektronikusan vezérelt sebességváltóval (ETG6) szerelt e-HDi 90 Airdream motor például kilométerenként mindössze 98 g CO2-t bocsát ki. Ehhez vegyes ciklusban 3,8 l/100 km-es fogyasztás társul, ami a kategóriában igazi rekordnak számíthat. A környezet fokozottabb védelme érdekében valamennyi dízelmotor Stop&Start technológiával kerül majd forgalomba (kivéve a HDi 90 BVM motort). A középkategóriás e-HDi 115 motor ETG6 váltóval társítva 104 g/km szén-dioxidot bocsát ki (kézi váltó esetén 105 grammot), vegyes fogyasztása pedig 4 l/100 km. De ez lesz a Citroen első olyan modellje, amelyben elérhető lesz az Euro 6-os normáknak megfelelő BlueHDi motor.

(forrás: Citroen)  


A Technospace – Egyre közelebb az új Citroen C4 Picasso
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Hirdetés
Alkupon: jó alku - sok kupon