Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/magazin/10233-belaz-a-vilag-legnagyobb-teherautoja.html

Belaz: a világ legnagyobb teherautója

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. október 7.
keresés



Belaz: a világ legnagyobb teherautója
2013. október 04. 07:52 - B. K.

Jelenleg jó eséllyel a fehéroorosz Belaz 75-710-ese a világ legnagyobb billencse. Az óriás a méreteit leszámítva leginkább gyerekkorunk dömpereihez hasonló, de itt nem sok keresnivalójuk van a formatervezőknek.

belaz 01

A jármű önsúlya 893 tonna, hasznos terhelése pedig 500 tonna körül van, a bődületes súly mozgatását két darab, egyenként 2300 lóerős, 16 hengeres dízelmotor biztosítja. Nyomatéka bődületes, 18.626 Nm, az iszonyatos erőt robotizált váltó továbbítja a hajtott kerekekhez, maximális sebessége 60 km/óra – ekkor monstrumtól ez is erős túlzás.

belaz 02

Főleg úgy, hogy ekkor nyomatékkal ezt teljesen megpakolva, hegynek fel is tudja, igaz, ilyenkor óránként több mint 500 liter gázolaj csúszik le a torkán, az 5600 literes tanknak köszönhetően azonban egy darabig bírja megállás nélkül a strapát a fehérorosz Melák.

A végére – a videó előtt (oroszul tudók előnyben!)  -elrettentésként néhány számadat: a Belaz óriásának fordulóköre 19,8 méter, szélessége 10 méter, hossza több mint 20, magassága pedig meghaladja a 8 métert.

Na, ebből biztosan jól átlátható lenne a forgalom, igaz, a Belazzal sokat nem kellene foglalkozni az aprónéppel…


Belaz: a világ legnagyobb teherautója
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Alkupon: jó alku - sok kupon