Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/magazin/10448-tel-van-hivatalosan-is.html

Tél van, hivatalosan is

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.


Legújabb twittek

Keresés
2013. december 1.
keresés



Tél van, hivatalosan is
2013. november 25. 14:33 - B. K.

Szép hosszú őszünk volt, nem sok hiányzott hozzá, hogy a novembert is kihúzzuk hó nélkül, plusz tíz fok körüli átlaghőmérséklettel, de végül nem sikerült: ma az ország több részén havazott, havas eső esik. Egyszóval, megjött a tél annak minden közlekedésre gyakorolt hatásával, egy picit érdemes mindenkinek újragondolnia a napi rutinra támaszkodó közlekedést.

tel 01

Egyrészt a téli gumik remélhetőleg már felkerültek, ha nem, akkor ideje azt pótolni, bár valószínűnek tartom, hogy a következő napokban nem lesz könnyű időpontot kapni a gumisoknál, mivel mifelénk nemzeti sport, hogy csak az első hó után kap észbe a többség. Ez is jobb a semminél, inkább később, mint sosem, addig meg tessék vigyázni magunkra meg a többi közlekedőre.

Az autók téli felkészítése szintén elvileg már megtörtént, remélhetőleg már minden szélvédőmosó- és hűtővíz tartályban fagytűrő cucc lötyög, ellenkező esetben e téren is érdemes sürgősen lépni.

Minden évben átrágjuk, de vajmi kevés hatással: a ködlámpák használatáról szóló vonatkozó Kresz-szabályt mindenki nyalja át egy kicsit, vagy ha nem, akkor legalább arra figyeljen, hogy ne égessen vörös krátert a mögé felzárkózó autós szemébe az úgyfelejtett hátsó ködzárófénnyel.

A tél mifelénk mindenkit mindig meglep, az autósokat ugyanúgy, mint a közutasokat, ezért is örömteli, hogy utóbbiak már a hétvégén jelezték, csapataik bevetésre készen állnak.

tel 03

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján. Mint írták, a közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek. Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lépett életbe.

A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján (internet.kozut.hu).

Mint írták, a Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról. Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra. Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

tel 02

A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők - tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait.


Tél van, hivatalosan is
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Alkupon: jó alku - sok kupon