Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/sajtokozlemenyek/9989-kevesebb-hengerrel-kinal-toebb-elmenyt-a-volvo.html

Kevesebb hengerrel kínál több élményt a Volvo

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. augusztus 24.
keresés



Kevesebb hengerrel kínál több élményt a Volvo
2013. augusztus 22. 13:26 - Autostat hírszerkesztő

A Volvónál is rájöttek, hogy felesleges 5-6-8 hengeres motorblokkokkal operálni, ha némi fejlesztéssel az egyszerűbb konstrukciójú motorok teljesítménye is jócskán növelhető.

A Volvo Car Group (Volvo Cars) új Drive-E hajtáslánckínálata a vezetési élmény új dimenzióját nyitja meg, ahol a teljesítmény és a vezetési élmény már nem függ a hengerek számától. A kétliteres, négyhengeres Drive-E hajtáslánc-termékcsalád első három motorja 2013 őszén mutatkozik be. A dízelüzemű verzió a világelső i-Art technológiával van felszerelve, a legerősebb benzinmotor pedig a kategóriájában legkiválóbb kompresszor-turbófeltöltő kombinációval érkezik.

vvpress 1„Olyan kisebb, intelligensebb motorokat készítettünk, amelyek a többhengeres motoroknál izgalmasabb vezetési élményt nyújtó teljesítménygörbékkel rendelkeznek, azonban a négyhengeresek üzemanyag-takarékosságát biztosítják. A hálózatról tölthető hibrid technológiával és egyéb elektromos rendszerekkel ráadásul a nyolchengeres motorok teljesítménytartományát is el fogjuk majd érni” – jelentette ki Derek Crabb, a Volvo Cars hajtásrendszerek fejlesztéséért felelős részlegének alelnöke.

A fejlesztési fázis alatt Volvo Engine Architecture (VEA) néven ismert teljes Drive-E motorválaszték lényegében két négyhengeres motorból áll: egy közös nyomócsöves dízel- és egy közvetlen befecskendezésű benzines változatból. Ezek három platform nyolc motorarchitektúráját váltják fel. A Drive-E dízelmotorok teljesítménye 120 és 230 lóerő között lesz. A benzines változatok 140 lóerőnél kezdődnek, és akár 300 lóerőn túl is terjednek.

A számos turbófeltöltőszint rugalmasságot kínál, és magában foglalja a teljes választékot az üzemanyag-takarékos változatoktól a nagy teljesítményű és nyomatékú modellekig. Az összes vásárlói igény kielégítése érdekében egyes motorok elektromos meghajtás vagy egyéb modern technológiák használatával jutnak még nagyobb teljesítményhez.

vvpress 2Három Drive-E motor
Kezdetben az új S60, V60 és XC60 modellekben az új motorcsalád három tagja jelenik meg: a T6 306 lóerős és a T5 245 lóerős benzines turbómotorok és a D4 181 lóerős turbódízel motor. Az új Volvo V70, XC70 és S80 modellekhez a T5 és a D4 motor lesz elérhető. A motorokhoz rendelhető új, 8 sebességes automata sebességváltó továbbfejlesztett vezetési élményt és kiváló üzemanyag-takarékosságot nyújt.

A Volvo Cars hajtásláncszakértői házon belül fejlesztették ki a motorokat, amelyek a Volvo Cars svédországi, Skövdében található modern motorgyártó üzemében készülnek.

Új, nyolcsebességes automata sebességváltó
A gyorsan reagáló, zökkenőmentes és üzemanyag-takarékos vezetési élmény érdekében a motorok egy új, nyolcsebességes automata vagy egy továbbfejlesztett, hatsebességes kézi sebességváltóval működnek együtt, amelyek hatékonyabb üzemanyag-takarékosságot biztosítanak.

„A kifinomult Drive-E technológiák nagy teljesítményt, kiváló üzemanyag-takarékosságot, lényegesen kisebb károsanyag-kibocsátást és markáns hangú motort nyújtanak a vásárlóknak. Négyhengeres motorjaink a jelenlegi hathengeres motoroknál nagyobb teljesítményt és a négyhengeres motorok jelenlegi generációjánál alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást fognak biztosítani” – nyilatkozott Derek Crabb. Ezután hozzátette: „Ha egy négyhengeres Drive-E motort bármilyen hathengeres motor mellé teszünk, a négyhengeres lényegesen kisebb méretben és tömeggel biztosítja ugyanazt a teljesítményt. Attól függően, hogy új motorcsaládunk tagjait milyen motorhoz hasonlítjuk, 10% és 30% közötti üzemanyag-megtakarítás érhető el.”

vvpress 3Dízelmotorok a világelső i-Art technológiával
A dízelmotorok a világelső i-Art technológiával vannak felszerelve. Az i-ART a hagyományos, közös nyomócsőben található egyetlen nyomásérzékelő használata helyett minden üzemanyag-befecskendezőből visszajelzést kap a nyomásról, így folyamatosan figyeli és égési ciklusonként módosítja az üzemanyag-befecskendezést mind a négy hengerben.

„A nyomócső nyomását rendkívül magas, 2500 bar értékre növeltük, ami az i-Art technológia bevezetésével kombinálva a dízelforradalom második lépésének tekinthető. Ennek az újításnak a jelentősége ahhoz hasonlítható, amikor 1976-ban feltaláltuk a katalizátor lambda-szondáját. Ez egy újabb világelső újítást jelent a Volvo Cars számára” – mondta Derek Crabb.

Minden befecskendező tetején van egy apró számítógép, amely a befecskendezési nyomást  figyeli. Az önszabályozó i-Art rendszer ezen információ alapján biztosítja, hogy minden egyes égési ciklusban optimális üzemanyag-mennyiséget fecskendezzen be a rendszer. A nagyobb befecskendezési nyomás és az i-ART technológia kombinációjának köszönhetően az ügyfelek gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztású, lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátású, nagy teljesítményű és markáns hangú motorhoz juthatnak hozzá.

A dízelmotorokon olyan fejlesztések is történtek - mint például a csúcstechnológiájú dupla turbófeltöltő, a csökkentett súrlódás, valamint a hűtőrendszer intelligens szelepes megoldása -, amely hidegindítás esetén segíti a gyorsabb felmelegedést.

Benzinmotor kompresszorral és turbófeltöltővel
Az alacsony fordulatszám-tartományban a töltőkompresszor megfelelő nyomatékot biztosít, egy nagyobb szívómotorhoz hasonló érzetet ad a benzinmotornak. A mechanikusan kapcsolódó kompresszor alacsony fordulatszám-tartományokban azonnal működésbe lép, a turbófeltöltő pedig a légáramlás létrejöttekor indul el.

A Drive-E benzinmotor további fejlesztései közé tartoznak a súrlódást csökkentő módosítások - például a vezérműtengely golyóscsapágyai -, a nagy sebességű, folyamatosan változó szelepvezérlés, valamint a motor intelligens hűtőrendszere, mely egy teljes mértékben változtatható vízszivattyúval működik. 

Készen az elektromos átállásra
A Drive-E motorok kezdettől fogva készen állnak a jövőbeli villamosításra. A fő összetevők - mint például az integrált indítógenerátor -, könnyen csatlakoztathatók, a négyhengeres motorok kis méretének köszönhetően pedig lehetővé válik a villanymotor elhelyezése a jármű elején vagy hátulján. Az akkumulátorcsomag az autó közepén foglal majd helyet.

vvpress 4Méretcsökkentés kompromisszumok nélkül
A Volvo Car Group biztos abban, hogy a négyhengeres Drive-E hajtásláncokkal létrehozható a teljesítmény, a vezetési élmény és az üzemanyag-takarékosság kívánt kombinációja.

„A motor teljesítménye nem a méretétől függ. Az számít, hogy mennyi levegő halad át rajta. Ha tehát több levegő halad át egy kisebb motoron, akkor ugyanazt a teljesítményt nyújtja, de hatékonyabban – mondta Derek Crabb, majd hozzátette: – Amikor Formula-1-es motorokkal foglalkoztam, 1,5 literes, turbófeltöltős motorokat gyártottak, amelyek több mint 900 lóerős teljesítményt nyújtottak. Az új Volvo Drive-E motorok is bizonyítottak már a versenypályán. A 2011-es túraautó-világbajnokságon részt vevő Volvo autóban egy Drive-E prototípus volt, amellyel az utolsó versenyen pályacsúcsot állítottunk fel.”


 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Alkupon: jó alku - sok kupon