Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/statisztikak/9985-hasznaltauto-egyre-kevesebb-a-hiteles-kocsi.html

Jelentősen csökkent a devizahiteles autók száma

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. augusztus 24.
keresés



Jelentősen csökkent a devizahiteles autók száma
2013. augusztus 22. 12:16 - B. K.

Nagy a nyüzsgés mostanság a devizahitelek körül, ami egy rendkívül megosztó téma, hiszen egyesek magát a termék létét is megkérdőjelezik, s legszívesebben semmissé tennék az ilyen szerződéseket, míg mások azon a véleményen vannak, hogy ez a PSZÁF által sem kifogásolt, teljesen rendben lévő – bár mint utólag beigazolódott –, rendkívül kockázatos termék volt, és nem értik, hogy miért kellene a törlesztő részletek valóban súlyos emelkedésének kockázatát azokkal az adófizetőkkel megfizettetni, akik józanul nem mentek bele ilyen kiszámíthatatlan ügyletekbe.

Természetesen a lakáscélú devizahitelesek problémája a legsúlyosabb, hiszen a hitelfelvevők hajdani döntése ma a lakhatásukat veszélyezteti, de az autósok egy részének is nagy problémát okozott, mikor a vágyott négykerekűhöz kölcsönkért pénzt hirtelen sokkal magasabb forint törlesztésekkel kellett hónapra-hónapra visszafizetni. Számuk szerencsére az idő múlásával csökken, mint az a Használtautó.hu internetes szakportál lenti számaiból is kikövetkeztethető.

„Akár kiterjed az autósokra a devizahiteleseket támogató újabb csomag, akár nem, ennek jelentősége ma már jóval kisebb, mint két évvel ezelőtt lett volna – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Négy éve gyakorlatilag megszűnt a devizahiteles autóvásárlás, aki emiatt bajba került, többségében már az elmúlt években igyekezett valamilyen megoldást találni a problémájára. Ha nem talált, akkor pedig már a finanszírozó vette vissza a járművet.”


hitelauto

Míg az említett okok miatt 2011 nyarán még 1782 hitelátvállalással kínált személyautót találhattunk a hazai használtautó-kereskedelem több mint 80 százalékát közvetítő portálon, addig ez a szám tavaly 1207 volt, jelenleg pedig már nem éri el a hatszázat sem. Természetesen ez a szám csupán a tendenciát mutatja, hiszen korántsem mindenki nyúl a hitellel való eladás eszközéhez. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem csupán elvész a hitelből vásárolt autó, hanem további fedezetre is szükség van a tartozás teljes rendezéséhez. Erre utal az a tény is, hogy az így hirdetett autók több mint felét 0 forinttal hirdetik, 10-15 százalékuk esetében pedig maga az eladó ajánl fel további, akár milliós összeget is a vevőnek, ha elviszi az autóját.

hasznalta20130822

A paradox jelenség oka, hogy az autók piaci értéke az első néhány évben rohamosan esik, miközben az amúgy is lassabban, egyenletes mértékben csökkenő tartozás összege az árfolyamváltozás miatt akár több mint a duplájára is emelkedhetett. Emiatt az eladás pillanatában a jármű értéke nem fedezi a bank felé fennálló tartozást. Mindez főként azokra az esetekre jellemző, ahol nagyon hosszú, akár 8-10 éves lejáratra, alacsony törlesztőrészletek, illetve minimális, akár 10 százaléknál is kisebb önerő mellett vettek fel hitelt a tulajdonosok.
Jelenleg a jogszabályok ebben a tekintetben jóval szigorúbbak a vásárlók védelme érdekében – ez azonban az akkori hiteleseken már nem segíthet.

(forrás: Target Communications)



Jelentősen csökkent a devizahiteles autók száma
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Alkupon: jó alku - sok kupon