Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/tesztek-bemutatok/9588-kicsivel-4-millio-forint-alatt-indul-a-chevrolet-trax-hazai-bemutato.html

Kicsivel 4 millió forint alatt indul a Chevrolet Trax – hazai bemutató

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. június 23.
keresés



Kicsivel 4 millió forint alatt indul a Chevrolet Trax – hazai bemutató
2013. június 20. 09:04 - Kiss Zoltán

chevrolet trax bemutato 20130619 101Az európai autópiac legdinamikusabban növekvő szegmensébe, a kis SUV-k közé érkezik a Chevrolet legújabb üdvöskéje, a TRAX. A tegnapi – hazai – bemutatóján az árak mellett még sok mindent megtudtunk a kicsikéről, amely persze nem is olyan is kicsike, és mint ennek a kategóriának a képviselői, remek átmenetet jelent a kis- és alsó-középkategóriás modellek között.

A Chevrolet nagy hagyományokkal rendelkezik az ún. és kicsit tágabban értelmezett SUV-k gyártásának a területén. Most a Traxon a sor, hogy általa újabb fejezet íródjon ezen autóiknak azon történetének a folyamában, amely anno 1935-ben kezdődött a – 8 személyes, és akkor 675 dollárért kínált – Chevrolet Carryall Suburban-nel. E történet következő, jelentősebb szereplője többek között a Blazer, amely 1969-ben került piacra, és a Chevrolet első olyan típusú szabadidő autója volt, amely már nem csak az „igavonásról” szólt. Rohanó világunk időközben sokat változott, és az elmúlt években újabb és újabb rétegmodellek számára nyitott teret, mint például a főként városiaknak szóló kis SUV-k, amelyek világszerte és Európában is nagyon hódítanak újabban. Tavaly – csak Európában – 264 ezer ilyen autó talált gazdára, s az óvatosabb becslések is évi félmilliós eladást prognosztizálnak pár éven belül. Ebből a „bummból” pedig vétek lenne kimaradni, főleg, hogy ezek az autók más szegmensek rovására szaporodnak.

chevrolet trax bemutato 20130619 102Chevrolet TRAX: Robosztus és sokoldalú

A Chevrolet Trax ebben az évben a hazai importőr egyik legfontosabb újdonsága, és az első példányai ezekben a napokban érkeznek a hazai kereskedésekbe. Nekünk Mányi Dóra, a modell termékmenedzsere mutatta be az autót, s mint elmondta, a Trax a Chevrolet elmúlt években megrajzolt stílusjegyei mentén építkezik: erőteljes, atletikus, agilitást és mozgékonyságot megtestesítő. Hossza alig nagyobb, mint a ma szokásos kisautóké, 4,2 méter, a szélessége és a magassága majdnem egy, hiszen 1,7 méter széles és 1,6 méter magas. Küllemét a kettős nyílású hűtőmaszk, az ikonszerű „Csokornyakkendő”, a domborodó kerékívek és az integrált spoilerig lendületesen ívelt tetővonal határozzák meg.

A jól szervezett utastérben egymásba átfolyó vonalak és modern designelemek uralkodnak. Nyolcféle üléselrendezés lehetséges; a második sornál 230 voltos dugaszoló aljzat szolgál laptop és egyéb készülékek töltésére, adapter nélkül. Rakodóhelyekben nincs hiány, a csomagtartó alapesetben is 356 literes, míg a maximális űrtartalma 1.370 liter, de van még egy rekesz is a padlója alatt. A magasabb felszereltséggel bíró Trax modellekben nemcsak a 60/40 arányban osztott hátsó üléstámla dönthető le, hanem az első utasülés támlája is, és így akár 2,3 méter hosszú tárgyak is szállíthatók benne. Az ülés alatt tálcát találni, kesztyűtartóból kettő van, az egyikben diszkréten elrejtett USB csatlakozóval iPod, mobiltelefon és egyebek részére.
A további poggyász elhelyezésére a Chevrolet Trax 75 kilogramm teherbírású standard tetősínje kínál lehetőséget, és az autó 500 kilós utánfutót is vontathat.

chevrolet trax bemutato 20130619 103

Chevrolet MyLink kapcsolódik az okostelefonhoz

A nívósabb Trax modellekben alapfelszerelés a Chevrolet MyLink rádió, amely néhány egyszerű ujjmozdulat révén összeköthető a kompatibilis okostelefonnal, ezáltal hozzáférhetővé teszi a telefonkönyvet, a személyes lejátszási listákat, a fotógalériákat (pendrive-ról vagy iPhone-ról) és a videókat (pendrive vagy aux-in), illetve egyéb eltárolt médiákat. Egyszerre akár öt párosított okostelefon információit képes tárolni. Az USB-n keresztül csatlakoztatható hozzá MP3 lejátszó, iPod, vagy iPad. Külön dugaszoló aljzat várja az olyan személyes zenelejátszókat, amelyeknek nincs Bluetooth kapcsolatuk.

chevrolet trax bemutato 20130619 104A MyLink jóvoltából kihasználhatók olyan okostelefon-alkalmazások, amelyek megkönnyítik az életet és az autóvezetést. A BringGo a mobiltelefonról navigál, így nem kell pénzt kiadni beépített navigátorra. További előnye a háromdimenziós térkép, a tanácsadás, hogy melyik forgalmi sávba soroljunk be, és a valósidejű útinformáció. A BringGo az okostelefonon tárolja a térképeket, de akkor is képes célra vezetni, ha gyenge a térerő, és nem generál telefonszámlát. Aki megveszi a MyLink rádióhoz a BringGo alkalmazással ellátott mobiltelefont, segélyhívó információt is tud küldeni, és felhasználhatja a Google keresést.

Az iOS 6-ot futtató kompatibilis iPhone tulajdonosa megrendelheti a Siri2 intelligens asszisztenst, hogy elvégeztessen vele sokféle feladatot, miközben szemét az úton, kezét a kormánykeréken tartja. Eyes Free, azaz Szabad Szemmel módban hangutasításokkal vezérelheti a telefont, amelynek ilyenkor nem világosodik ki a képernyője. Ugyanígy kezdeményezhet telefonhívást, játszhat le zenét az iTunes könyvtárból, válthat át automatikusan az AM/FM rádióról iPod módra, illetve küldhet iMessage vagy szöveges üzenetet a tárolt telefonszámok bármelyikére.

Mindennek tetejébe a Chevrolet MyLink felhasználójának rendelkezésére áll a Tunein okostelefonos alkalmazás, amelynek köszönhetően 70 ezer helyi, nemzetközi és internetes rádióállomás fogható. Végül a Chevrolet MyLinkkel ellátott Trax lehetőséget kínál a kedvenc műsorok, podcastok és hírek rendezésére a Stitcherrel: személyre szabott állomáslista állítható össze, vagy ha úgy tetszik, a személyes preferenciáknak megfelelő műsorok felfedezésére nyílik lehetőség.

Takarékosnak ígért motorok és kívánságra összkerékhajtás

A motorválaszték tagjai az 1,4 literes benzines turbó, az 1.6-os benzinmotor és az 1.7-es turbódízel. Valamennyi manuális sebességváltós modellhez jár a Start/Stop funkció. Az 1,7 literes turbódízelhez és az 1.4-es benzinmotorhoz hatfokozatú automatát is lehet rendelni.
A manuális 1.4-es teljesítménye 140 LE (103 kW) nyomatéka 200 Nm, az 1.7-es turbódízel megfelelő adatai 130 LE (96 kW) és 300 Nm. Ez utóbbi a legtakarékosabb (a három motor közül), manuális váltóval csupán 4,5 l/100 km a fogyasztást ígér (fronthajtás esetén), míg az 1.4-es turbó esetében, szintén kézi kapcsolású váltóművel, átlagosan 6,5 litert ígér a gyár. A CO2 emissziójuk 120, illetve 149 g/km. A pillanatnyi útviszonyokhoz önműködően alkalmazkodó, és az útfogást síkos talajon jelentősen javító összkerékhajtás e két utóbbihoz áll rendelkezésre.

chevrolet trax bemutato 20130619 105

A Trax élvezetesen vezethető autó, és bár Koreában készül, az elől MacPhersonos, hátul csatolt lengőkaros futóművét az európai igényekre hangolták, és a vezetőt számos elektronikus segédeszköz támogatja alapból is. A bemutató alkalmával bizony rosszabb utakon is próbáltuk az autót, és örömmel mondhatom, hogy a masszív külső stabil, és az úthibákat is jól toleráló futással társul.

Biztonságból 5-ös

A Chevrolet Trax a szerkezeti szilárdságának köszönhetően az egyik legbiztonságosabb kis SUV-nak ígérkezik jelenleg Európában. Felborulás esetén például saját súlyának több mint négyszeresét viseli el. Elektronikai arzenáljában van menetstabilizáló, emelkedőn elindulási asszisztens, lejtmeneti sebességszabályozó, kipörgésgátló, négycsatornás blokkolásgátló, fékerő-elosztó, borulás-megelőző rendszer, és ezeket fékmelegedés elleni hidraulikus asszisztens egészíti ki.
Ezek mellett alapfelszerelés a hat légzsák, mind az öt ülésen hárompontos biztonsági öv, az ISOFIX gyermekülés-rögzítés és az ütközéskor kioldódó pedálsor. Ezeknek is köszönhetően az EuroNCAP töréstesztjén kiérdemelte mind az 5 csillagot.

Árak és felszereltség

A legolcsóbb Chevrolet Trax listaára kicsivel 4 millió forint alatti: egész pontosan 3.940.000 forint. Ezért a pénzért egy 1.6-os, 115 lóerős benzinmotoros autót kapunk, elsőkerék-hajtással. Ez az ún. LS felszereltségi szint is már viszonylag jól felszerelt: van tempomat, CD-s, MP3-as rádió (6 hangszóróval), start/stop funkció, 16”-os kerekek, állítható magasságú vezetőülés és 4 irányban állítható kormány, valamint elektromos mozgatású első ablakok. Egy fontos dolog viszont még hiányzik – de csakis ebből a csomagból és az 1.6-os motor esetén –, a légkondicionáló berendezés (ami +200.000.-Ft-ba kerül).
Az importőr várakozása szerint a következő, az ún. LT felszereltségű modellek lesznek idehaza a legkapósabbak, amelyek számos kényelmi és vezetést támogató extra között magukban foglalják pl. a tolatóradart, a klímaberendezést, a ködfényszórókat, a könnyűfém kerekeket, a MyLink rendszert vagy 7”-os érintőképernyőt. Így az autó ugyanazzal az egyhatos benzinmotorral és hajtással 4.540.000 forintba kerül majd, 1.4-es, 140 lovas, turbós benzinessel és összkerékhajtással 5.335.000 forintba, míg 1.7-es, 130 lóerős dízellel (elsőkerék-hajtással) 5.540.000 forintba.

chevrolet trax bemutato 20130619 106

Folytatás – a reményeink szerint mihamarabbi – tartósabb tesztet követően.

 
 

 

 

                


Kicsivel 4 millió forint alatt indul a Chevrolet Trax – hazai bemutató
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -

Hirdetés
Alkupon: jó alku - sok kupon