Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
/hirek/9054-a-legbitangabb-golf-majustol-kaphato-a-gti.html

A legbitangabb Golf: májustól kapható a GTI

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés
2013. április 26.
keresés



A legbitangabb Golf: májustól kapható a GTI
2013. április 24. 08:50 - B. K.

A Golf GTI a pokolban is Golf GTI: a konkurensek mindegyike vizslató szemekkel figyeli az aktuális modellt, a szaksajtó pedig továbbra sem átallja hozzá hasonlítani a kategória versenyzőit. Kis túlzással mondható, hogy a VW, ha akarná, sem tudná úgy elrontani az aktuális Golfot és annak GTI változatát, hogy mindez megváltozzon. A VW ráadásul természetesen egyáltalán nem akarja elrontani, erre jó bizonyíték a mostani GTI.

gtig 01

Először is rögtön két teljesítményszinttel kínálja a legerősebb Golfot, a „sima” GTI 220, a „Performance” változat 230 lóerővel érkezik. Mindkét autóban ugyanaz a kétliteres, turbós benzines duruzsol, ám az EA888-as gyári kódszámú motort kicsit megbuherálták a Golf GTI kedvéért.

Teljesen új hengerfejet kapott, ennek, valamint az átdolgozott változó szelepvezérlésnek és a kettős vezérműtengely-állításnak köszönhetően a korábbi 280 Nm helyett 350 Nm ál rendelkezésre, ami meglehetősen emberes adat.

gtig 03

Az előző generációhoz képest nem csak erősebb, de az új MQB platformnak köszönhetően közel fél mázsával könnyebb is a GTI, amely így a 0-100 km/h sprintet 6,5 másodperc alatt futja meg, végsebessége pedig 246 km/h. A Performance változat 0,1 másodperccel korábban „van százon”, csúcssebessége pedig kerek 250 km/h, igazi többletet azonban a mechanikus differenciálzár és a nagyobb, belső hűtésű fékek jelentenek.   

Valószínűleg nem ez a legfontosabb, de azért mégsem elhanyagolható tényező: a súlycsökkenésnek és a GTI-ben is megtalálható start-stop rendszernek köszönhetően a gyáriak szerint jelentősen, 18 százalékkal csökkent a fogyasztás az elődhöz képest, s – elvileg – elérhető a 6 literes átlagos fogyasztás száz kilométerenként.

A VW izomagyú Golfja májustól lesz elérhető a kereskedésekben, s bár magyarországi ára még nincs, a németországi árak alapján kapunk némi képet arról, hová próbálja meg belőni a VW a GTI-t: a 220 lóerős változat 28.350, a Performance kivitel pedig 29.475 eurótól indul, azaz nagyjából 8,5 millió forinttól kezdődik a hetedik Golf GTI ára. 

 
 

            


Az első GTI-t két évvel az első Golf megjelenése után, 1976-ban mutatják be, gyakorlatilag önálló kategóriát teremtve vele. Eredetileg csak limitált példányban gyártották volna, de akkora volt az érdeklődés, hogy végül a VW kínálatának állandó, ugyancsak kívánatos tagja lett. Az első GTI 1,6 literes motorja pontosan fele olyan erős volt, mint a jelenlegi generációé: 110 Le azonban akkoriban igencsak tekintélyesnek számított. 



A legbitangabb Golf: májustól kapható a GTI
 
Újautó-kereső
Részletes keresés
Márka:
Modell:
Üzemanyag:
Kategória jellege:
Karosszéria:
Listaár: -